Див лук / Allium spp

Див лук / Allium spp

 

 

 

Род  Allium/Лук принадлежи към сем. Alliaceae/Лукови и е прилично разпространен у нас. Предполагам, че всички сте чували за самардала, левурда, сибирски лук и т.н.  Най-странното е, че различните представители се срещат навсякъде из България, някои са ендемити, други – не. Странно е, защото може да видите връзка с трийсетина листенца, внесена от Израел, на баснословна сума из щандовете на някой хипермаркет, носеща престижното име „Див лук”. Приема се като екзотика и се използва в „гурме” кухните за засукани рецепти, галещи сетивата и небцето. Колко ли би коствало на човек да се разходи някъде на чисто място сред природата и да си набере? Тук неизменно идва въпроса с неговото разпознаване. Лесно е, защото миризмата на лук или чесън не може да бъде сбъркана. Щом мирише познато и характерно – аз спокойно си бера. Двойниците обикновено са от сем. Liliaceae/Кремови и въпреки, че могат да объркат с вида си неопитен icбирач, то определено не могат с мириса си, просто липсва характерната миризма на серни съединения.

Относно брането имайте предвид, че се размножава основно вегетативно, затова може да го видите на характерни туфи. Моя наберете си няколко стръкчета и пожалете цялата туфа. Така ще го има и занапред.

На снимките са два вида див лук – най-вероятно сибирски/ Allium schoenoprasum и рокамбол Allium scorodoprasum, но тъй като не са в цъфтеж,най-вероятно биха затруднили и опитен ботаник. Важното е, че са предтавители на род  Важното е, че стръкчетата са представители на род Лук, ядливи са и вкусът им е прекрасен.

 

Назад