Дива / Бяла куча лобода

Дива / Бяла куча лобода

Това е може би най-универсалното диво растение. Става както за супи, така и за салати, сокове, смутита, манджи и т.н. В англоговорящия свят е известно под името "Lambsquarters" и е широко употребявано в кухнята на натуралистите-ентусиасти. Може и да го намерите под името "Goosefoot", тъй като формата на листата му наподобява тази на ходилото на гъска. Латинското име е Chenopodium album. Принадлежи към сем. Лободови / Chenopodiaceae.

Всички части на растението са ядливи. Семената са богати на сапонини, затова не бива да се приемат в големи количества. Младите листата представляват най-голям интерес. Те винаги изгреждат прашни, но не се притеснявайте от белия слой по тях. това е естествена защита на растението. Просто хубаво ги измийте. Съдържат оксалати, така че ако ще ги консумирате в по-големи количества е хубаво да са термично обработени. Аз лично през пролетния и летен сезон с удоволствие се приготвям сутрешното смути с десетина-петнадесет листенца или с двойно и защо не с тройно количество от тях си задушавам картофите за вечеря.

Напомням ви отново, тъй като това растение е широко известно като вредител и плевел, лесно ще го откриете в обработените лехи и въобще навсякъде, където се развива градинарска дейност. Внимавайте! Не го берете "на сляпо" без да имате информация за това как е била третирана площта, където сте го открили.

Назад