Врабчови чревца / Stellaria media

Врабчови чревца / Stellaria media

Това растение е почти сигурно, че ще се "намести" като постоянен обитател във вашите градини, че дори и в по-големите саксии в качеството си на досаден бурен, особено ако поливате често и се опитвате да поддържате почвата си рохкава и чиста. Принадлежи към семейство Карамфилови / Caryophyllaceae и е широко разпространено както в Европа, така и в Азия и Северна Америка. Ако най-популярното му име буди неприятни асоциации, може да го наричате и с другите му имена - птича трева или звездица. Именно нежните и красиви бели цветове пораждат асоциации с малка блестяща звезда.

Растението е много популярно и разпространено. Някой градинари в момента, в който разберат, че е ядливо и доста нежно и деликатно на вкус, реагират с типичното "Лелеее, а аз го скубя и се боря с него!" . Може да го използвате в смутита, салати, вместо магданоз или направо да си хрупнете няколко пресни стръка директно. Има лек хлорофилен аромат и е абсолютно неутрално на вкус. В Япония даже имат традиционен фестивал, кадето приготвят ястие със седем зеленолистни, сред които неизменно присъстват именно врабчовите чревца.

Имайте предвид, че растението е богато на сапонини, които в големи количества могат да проявяват токсични качества, така че е добра идея да ограничите дневния прием до две-три шепи. Разбира се, бременните и кърмещи жени е добре да се въздържат от консумацията му. За останалите - не само че няма да навреди, ами е чудесна идея да го включвате два-три пъти в седмичното си меню, когато е възможно!

Назад