Причини и правила при употребата на диви растения

Причини и правила при употребата на диви растения

Дивите растения са позабравен източник на суровини за нашата трапеза. В днешно време ги използваме основно за билки или като храна за животните ни. Ако се замислим обаче, всяко едно растение на нашата трапеза е било култивирано от негов див предшественик и ако в миналото това е бил необходим процес, при който селектирането на новите сортове ги е превръщало в по-нежни, по-калорични, с по-приятен вкус и по-лесни за усвояване растения, то в днешно време, подложени на интензивно земеделие и силна хибридизация, те все повече губят минералното си съдържание и микронутриентите си за сметка единствено на калорийното съдържание. И вместо да се тормозим дали на трапезата ни има всичко необходимо на нашия организъм, за да бъде той максимално жизнен, по-добре да добавим китка свежи диви листа и всичко си идва на мястото!

Ето основните причини, за почти всекидневната им употреба:

1. Не са пръскани.

2. Регионални са.

3. Имат по-дълги корени. Осъществяват по-добра симбиоза с микроорганизмите в почвата, което се отразява благоприятно на минералния им състав.

4. Безплатни са.

5. Дават ми причина поне веднъж седмично да отида на чисто място сред природата.

6. Мощно стимулират имунната ми система.

7. Осигуряват огромната част от микронутриентите (фитохимикалите) на моята трапеза.

 

Наред с всичко хубаво казано дотук е много важно да отбележа, че трябва да спазваме определени правила при употребата на диви растения:

 

1. Берем САМО И ЕДИНСТВЕНО растения, които познаваме. Никога не си правим експерименти.

2. Когато ще пробваме нещо за първи път, дори и да сме абсолютно сигурни в неговата ядливост, трябва да опитаме само две-три листа, така да се каже да "запознаем" организма си с новата храна. Не е добра идея, ако никога не сме яли глухарчета например, да стартираме със смути, приготвено с огромна количество то тях.

3. Берем от чисти места. Градските паркове, местата с бездомни животни, в близост до главни пътища, както и в близост до различни замърсители, включително фекалии, не стават за събиране на растения.

4. Винаги измиваме събраното листо по листо преди консумация.

5. Сменяме зеленолистните. Не ядем едно и също всеки ден.

6. Не се вманиачаваме. Дивите растения обогатяват нашата трапеза, но не ни дават калории. Все пак има доста сериозна причина за възникване на земеделието. Не можем да живеем само или основно на диви растения дълго време. Оставете това на почитателите на Бушкрафта.

7. Поемете отговорност за своите действия! Целта на този блог е да информира и споделя личнен опит. Не да ви агитира да правите каквото и да било, за което не сте подготвени!

 

Наред с всичко казано дотук искам да завърша със следното мото: "Диетата на рая ще ви отведе в рая!" или иначе казано, колкото по-чиста храна консумирате, толкова по-често ще се озовавате там, където тя вирее!

 

 

Назад