Широколистен /Голям/ живовляк - Plantago major

Широколистен /Голям/  живовляк - Plantago major

Това е любимото ми диво ядливо растение. Част е от космополитното семейство Plantaginaceae /Живовлекови/.  Сигурен съм, че всички го познавате! Служи като прекрасен лек за циреи и повърхностни рани под формата на лапи. Така е и най-известно сред нашите баби, които щедро са черпили от природната аптека. Благодарение на Сергей Бутенко / https://www.youtube.com/watch?v=FFWkzOLuFZg /, който е истински мой вдъхновител, вече при всяко "ухапване" от комар или оса, бързо сдъвквам листо от това растение и го налагам на нараненото място. Буквално след минути облекчава симптомите.

Широколистният живовляк е много вкусен, стига да сте свикнали с леко горчивия вкус на дивите зеленолистни. Много характерен негов белег е приятния и свеж аромат на гъби, когато бъде сдъвкан. Също както листата, младите му класовидни съцветия или направо казано "класчетата" са ядливи. Те са и един от основните белези, благодарение на който може да го отличите дори от разстояние от другите видове живовляк из поляните. На теснолистния, например, съцветията са по-къси, но имат сравнително дълга дръжка и като малки си играехме на лък и се целехме с тях. На широколистният са продълговати и далеч не стават за тази цел. В младо състояние наподобяват миниатюрни бейби царевички.

Както при всички останали диви зеленолистни, които използваме за храна, тук също е препоръчително да избираме по-младите листа. При тях, така характерните жилки са по-нежни, вкуса е по-мек и небцето е по-щастливо. Растението е идеална съставка за приготвяне на зелено смути или сос тип "песто". Много е богато на протеини, витамините А,С и К, както и на калций. Тъй като е невероятен източник на активни ензими, когато е в свежо състояние, може да сдъвчете хубаво няколко от листата му, след обилно похапване с вредна храна или лошото й комбиниране. Върши страхотна работа, особено ак сте си докарали и киселини. Изпробвано е многократно!

Назад